La Balma dels Comuns (Tortellà), a la muntanya de la Calma. Utilitzada com aixopluc.
Coordenades: latitud 42.2630442.28308 / longitud 2,627642,63835 / alçada nivell del mar 725919
Es troba situada al terme municipal de Tortellà (Garrotxa), concretament a la cinglera que es troba dins les terres comunals, per sobre la pedrera. Ens aquest entorn n'hi ha dos topònims: Asucs i "Vacamala",
La balma és una cavitat poc profunda i allargada, sense potencial arqueològic. Orientada a sur..
RUTA CIRCULAR per les terres Comunals de Tortellà. En concret es vista la cinglera coneguda com "les Baumes"
Data excursió: 04/04/2021 / Dificultat moderada-baixa / Durada: 4 hores
Descripció de la ruta:
Aparquem el vehicle a Sant Antoni; davant de l'edifici de la Llar d'infants de Tortellà. Sortida- arribada pel mateix punt.
Agafem el camí de la Sínia direcció al mas Can Patorra, pla del Caritg, antiga pedrera del Comuns i camp de Tir. Arribats a la part est de la Pedrera trobarem un cadena que barra el pas al vehicles, continuem. A mà esquerra n'hi ha el fossat de la Pedrera. Tracte d'una excavació de pedra calcària a cel obert. Durant anys s'ha explotat per part de l'empresa concessionària "Cycosa". En treia pedra a canvi de pagar uns diners a l'ajuntament de Tortellà. Després d'un llarg i dur contenciós administratiu, entre l'ajuntament de Tortellà (titular de la propietat) i l'empresa, l'oposició veïnal i el fet d'haver sobrepassat els límits d'extracció pactats en contracte, s'ha arribat a un acord i s'ha donat per finalitzada l'activitat. A mà dreta hi veiem el camp de Tir; avui utilitzat per l'associació de tir amb arc "Poligaris". En aquest punt trobem un cartell de senyalització on s'inicia el camí dels guardies. Fent referència a la Guàrdia Civil que custodiava el territori i el feien servir. Antigament aquest camí, podia rebre el nom del camí del "guarda", fent reverencia al "guarda bosc". Personatge que custodiava el bosc comunal de Tortellà i feia vida a la zona de Sales, a Can Subirós. Escassos 100 metres, també a mà dreta, trobem el camí a Sant Jordi o camí de Montoriol , aquest el farem de baixada i arribarem en aquest mateix punt a la tornada. Continuem recte amunt.
Agafem un corriol fresat. No esta marcat. A l'esquerra veiem un petit turó, rep el nom d'Asucs, turó que queda sobre la Pedrera. Hi ha documents que diuen que és el turó de "Vacamala", nom que s'ha perdut i la gent no es coneixedora del nom. El camí s'enfila resseguint el rec de Juiàs. La vegetació és la típica de la zona, predomina el llorer bord, alzines i algun pi. En tres quarts d'hora arribem a la cinglera, "les Baumes". Fins pels anys 1960, aquest indret, conegut pels Comuns, es manava amb petites feixes que les famílies del poble se'n cuidaven de treure rendiment (olivets, vinyes, agricultura de secà...). La transformació del món rural, basat en la pagesia, cap a la industrialització, fàbriques, va provocar que es deixes de conrea i ara es tot bosc.
Foto de la Bauma
Una dita: "Es veu que anys enrere, a la Bauma, hi havia una anella de ferro clavada a la pedra. Algun personatge la feia servir per lligar el porc d'engreix; així no se li escapava".
Vista panoràmica des de la Bauma
Anem a la dreta, seguim el corriol. Trobarem marques de caçadors (vermelles i blaves). Fent zig-zag, arribarem a passar per sobre de la cinglera de les Baumes. A peu de camí trobarem diverses places carboneres i connectarem amb el camí de Itinerània, marcat amb senyalització groga, camí del mirador. Connecta la Creu de la Ripolla amb l'església romànica de Sant Miquel de Monteia.
Just en la intersecció agafarem a la dreta, amunt. Passarem pel mirador de Sant Grau. Indret on gaudim d'una molt bona panoràmica (Comanegra, Talló, Montmajó Montpetit, Bestracà, lluny el Pirineu emblanquinat... Si parem atenció arribem a veure 7 esglésies romàniques (us deixo el repte). Podeu deixar el vostre comentari a peu de publicació.
Des d'aquest mirador n'hi ha un corriol que va a sortir al Mas can Roca de Sant Grau d'Entreperes.
Vista panoràmica "Mirador de Sant Grau d'Entreperes".
Continuem direcció al mirador de la Calma -Cauma-, dit també el despatx. Aquí observem la Vall del Fluvià, Puigsacalm, Sant Aniol de Finestres, Rocacorba, l'estany de Banyoles i el Gironès. Si volem anar a la Calma o a l'ermita de Sant Miquel de Monteia haurem de seguir senyalització groga i fites de pedra, cap a l'esquerra amunt. Nosaltres continuem recte i en descens.
Fet el pujant de la Guilla, anat direcció a l'oratori de Sant Jordi ens aturem al coll de sota, coll de Montoriol on trobarem un encreuament de camins. Podem anar a Sant Miquel de Monteia per la font Arcada, pla de la bassa i camp d'Orenella. També podem anar a Sant Martí de Sales, pel camí que va a Terra Blanca, dipòsits d'aigua, can Subirós... Nosaltres anirem fins l'oratori de Sant Jordi.
Oratori de Sant Jordi
Un cop vist, tornem al coll per agafar el corriol avall direcció de la bassa Esclopera i la pedrera. Un cop arribats a la pedrera, tornem a fer el camí d'inversa, cap a l'oratori de Sant Antoni. Sortida i arribada del recorregut.
Cartografia Editorial Alpina, mapa Alta Garrotxa i Instamaps (https://www.instamaps.cat/instavisor/d6ef91a439e804eb1ee89c733622f0f2/Nusatrus,_els_de_l_Alta_Garrotxa.html#18/42.25813/2.63240).
NOTA per més informació sobre topònims, rutes i paisatge humà de l'Alta Garrotxa et convido a seguir:
Relació de topònims:
Montoriol, Asucs, Juiàs, les Baumes, bassa Esclopera, "Vacamala",
Autor: Albert Vergés Sarola